Sposoby zbierania grzybów
Nie ma jednego ustalonego poglądu, w jaki sposób najlepiej zbierać grzyby. Niektórzy uważają, że powinno się je odcinać nożem bardzo nisko w dolnej części trzonu. Inni oponują przeciwko temu twierdząc, że przy ścinaniu część trzonu, która zostaje w ściółce, gnije i staje się źródłem zakażenia grzybni. Zalecają więc zrywać grzyby przez lekkie skręcenie owocnika dookoła trzonu. I jedni, i drudzy są zgodni jednak co do tego, że przy zbieraniu grzybów należy jak najmniej niszczyć grzybnię. Pozostały po wyrwaniu grzyba dołek należy przysypać ziemią i ściółką, a następnie przydeptać.
Wyrwanie grzyba z całym trzonem przez jego skręcenie ma tę dodatkową zaletę, że łatwiej jest sprawdzić, czy u podstawy trzonu znajduje się bulwiasta pochwa — mają ją najgroźniejsze grzyby trujące (muchomor sromotnikowy, wiosenny i jadowity), mylone często z niektórymi gatunkami jadalnymi.
Komentarze
Prześlij komentarz